De toekomst van printed electronics

D

Gedrukte elektronica is de toekomst, in vaktermen ook wel printed electronics genoemd. Dit is de techniek om zeer kleine printplaten te printen. Door verschillende afdrukmethoden, zoals zeefdrukken, te gebruiken, kunnen elektronische circuits op verschillende typen of substraten worden afgedrukt. Deze NANO-technologie is de laatste jaren sterk ontwikkeld en heeft printplaten op karton, folie of zelfs papier.

Printplaten verwerken in kleding

Tegenwoordig worden nieuwe toepassingen voor bedrukte elektronica uitgevonden. Misschien heb je een t-shirt met verlichting erin gezien? Dit wordt ook mogelijk gemaakt door een kleine printplaat. Omdat het afdrukken van deze printplaten heel goed kan worden gedaan. Een dun, flexibel bord kan in een T-shirt worden gebruikt zonder in de weg te zitten, dit worden ook wel flexible electronics genoemd. Het is ook mogelijk om verschillende sensoren aan te sluiten, zoals een lichtsensor. Als het donker wordt, wordt je t-shirt automatisch ingeschakeld. Dan val je weer flink op! Naast het idee van grappige t-shirts zijn er nog veel andere innovatieve producten om mee te bedenken.

NFC, RFID , Wi-Fi en zelfs Bluetooth

De technologie wordt steeds kleiner. De kleine computerchips die zich momenteel in de computer bevinden hebben misschien nog wel meer kracht dan de desktop computers van een paar jaar geleden. En dan zijn de chips ook nog eens aanzienlijk kleiner geworden. RFID- en NFC-antennes zijn ook zo klein dat ze op flexibel materiaal kunnen worden afgedrukt. Dit zijn veel nieuwe mogelijkheden, omdat het in een groot aantal producten kan worden gebruikt. Misschien heb je al een pas of een sleutelhanger waarmee je kan inklokken? Dit is ook mogelijk dankzij NFC-technologie. Bovendien worden Wi-Fi en Bluetooth-chips ook steeds smaller en smaller, daarom worden deze technieken ook in kleine producten gebruikt.

De meest gekke ideeën worden tegenwoordig realiteit. Een camera in je bril? Ja hoor, geen probleem. Wie weet heb je nog steeds een innovatief idee? Het kan gewoon een nieuwe trend worden!