Definitie en toepassingen van automatisering

D

Het woord wordt steeds regelmatiger gebruikt bij bedrijven en kan processen soepeler laten verlopen, service naar klanten vergroten en kosten besparen. Veel menselijke handelingen zijn namelijk gemakkelijker over te laten nemen door machines en robots, waarbij er dus geen menselijke arbeid meer verricht hoeft te worden. Daarnaast werken deze vaak consistenter en sneller zonder fouten. Ideaal dus! Er zijn al veel bedrijven die geheel afhankelijk zijn van machines en robots die het bulk werk overnemen van mensen.

Plaatsen waar automatisering wordt toegepast

Het makkelijkste voorbeeld van plekken waar veel automatisering wordt toegepast zijn natuurlijk fabrieken. Er zijn waarschijnlijk veel meer bedrijven dan je zou verwachten die gebruik maken van automatisering, op bijvoorbeeld het gebied van ICT automatisering Eindhoven. Er zijn namelijk heel veel bedrijven die gebruik maken van automatische betaalsystemen en automatische betaalkassa’s. Simpel gezegd maakt dus ook elke online webshop hier gebruik van.

Ook systemen zoals beveiligingssystemen en verkeerssystemen zijn tegenwoordig zeer geautomatiseerd. Denk aan stoplichten die automatisch functioneren, dag in dag uit. Denk aan beveiligingscamera’s die zelf capabel zijn om te herkennen wanneer er een afwijking plaatsvind. Hierdoor zijn er geen werkkrachten meer nodig die dit moeten monitoren. Er zijn zelfs veel automatiseringssystemen binnen jouw leven die jouw werkzaamheden overnemen, zonder dat je dit doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan automatische updates van je besturingssysteem op je computer en automatische e-mails die verstuurd worden om jou te herinneren aan bepaalde zaken.

Automatisering gaat een steeds groter deel uitmaken binnen bedrijven in de toekomst, dat is vrijwel zeker. Vooral met trends zoals Artificial Intelligence wordt er verwacht dat technologie een zeer grote vooruitgang zal boeken in de dichtbij zijnde toekomst. Wanneer kunstmatige intelligentie zelf beslissingen kan gaan maken, zelf de tools heeft om werkzaamheden uit te voeren en toegang heeft tot alle nodige kennis, dan kan automatisering een zeer grote stap vooruit maken. Dit zou men kunnen zien als de eerste echte robot, die gebaseerd is op menselijk functioneren.