Hoe Voorkom je een Smartphone Verslaving?

H

We gebruiken onze mobiele telefoons tegenwoordig vaak en overal. Loop maar eens over straat en het zal je opvallen hoeveel mensen helemaal op lijken te gaan in hun smartphones. Het maakt daarbij niet uit of ze ergens zitten te wachten of ergens naartoe aan het lopen zijn. Amac en andere telefoonaanbieders maken het je ook wel erg makkelijk om een mobiele telefoon met internetdata, belminuten en sms’jes aan te schaffen. Met 4G kun je dan overal op internet en altijd gebruik maken van alle functies die je smartphone je biedt. Maar wat zijn die functies precies? Hoe handig kan zo’n mobiele telefoon nou echt? En hoe voorkom je dat je verslaafd wordt aan jouw mobiele telefoon? Wij informeren je graag over de ins en outs van smartphones.

Wat is een Smartphone?

De tijd dat we alleen een mobiel hadden om te bellen en een berichtje te sturen is allang voorbij. Sterker nog: veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon nauwelijks nog om iemand op te bellen. De smartphone heeft namelijk al meer dan een decennium geleden zijn opkomst gemaakt. Een smartphone is een mobiele telefoon die meer kan dan alleen maar bellen of sms-berichtjes versturen. Al een aantal generaties kun je met een mobiele telefoon op internet. Besturingssystemen zoals Android en iOS maken het mogelijk op zelf handige apps te downloaden en zo je eigen mobiele telefoon samen te stellen.

De Functies van een Smartphone

De smartphone heeft verschillende functies. Een ervan is natuurlijk nog steeds bellen, al wordt die functie steeds minder gebruikt. Alsnog blijft het een functie die standaard op iedere mobiele telefoon te vinden is. Verder kan een mobiele telefoon eigenlijk zoveel functies hebben als je wilt. Dit kun je zelf regelen door middel van de apps die je op je mobiele telefoon zet. Je kan een app voor een agenda downloaden en op die manier via je mobiele telefoon je planning bijhouden. Voor het openbaar vervoer zijn er zelfs verschillende apps die je kunnen helpen om jouw reis te plannen. Denk maar aan die van de NS of 9292ov. Verder zijn er nog apps voor het weer, je e-mail, berichtendiensten en nog veel meer. Buienradar, WhatsApp en Buienalarm zijn hier goede voorbeelden van. En vergeet niet alle televisieprogramma’s, zenders, streamingdiensten, bedrijven en alle organisaties die hun eigen app hebben ontwikkelt. En als laatste is er dan nog een hele sloot spelletjes die je kunt downloaden om te openen op momenten dat je je even verveeld.

Hoe Voorkom je Verslaving?

Met al die dingen die je op je mobiele telefoon kunt downloaden ben je al snel meer met je mobiel bezig dan je door hebt. Een verslaving ligt dan voor mensen die daar gevoelig voor zijn al snel op de loer. Je kunt hier een rem op zetten door een paar simpele dingen. Houdt je mobiel niet vonstant binnen handbereik. Het is oké om even niet bereikbaar te zijn en al die lichtjes en geluidjes leiden je alleen maar af van je werk. Leg hem dus weg als je hem op dat moment niet nodig hebt. Zet ook geluidjes en meldingen van berichtenservices af zodat je niet iedere keer gestoord wordt door berichtjes die binnenkomen. Plan tijdens je (werk)dag verschillende momenten in om even te kijken welke mailtjes en berichten er binnen zijn gekomen en die eventueel te beantwoorden.

Geniet Ook

Vergeet ook dat het helemaal geen ramp is om soms gewoon even een tijdje op je mobiele telefoon bezig te zijn. Tijdens een vrij uurtje kun je best eens een spelletje zitten doen. Zolang je maar weer kunt stoppen als je eigenlijk iets anders te doen hebt.